Je gehoor is een heel kostbaar zintuig en dat mogen we niet voor lief nemen. Toch gebeurt dit nog te vaak helaas. Het is erg belangrijk om regelmatig de conditie van je horen te laten onderzoeken met toelichting audicien, ook voor vrouwen. Er heerst namelijk wereldwijd nog steeds een groot taboe rond gehooronderzoek bij vrouwen, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn! In dit artikel worden daarom de redenen belicht waarom vrouwen vaker hun gehoor zouden moeten laten controleren en hoe we dit taboe het beste en snelste kunnen doorbreken! Lees daarom gauw verder! 

Gevolgen gehoorstoornissen bij vrouwen

De gratis gehoortest voordelen zijn van cruciaal belang voor het behoud van je gehoor. Gehoorstoornissen kunnen een erg grote invloed hebben op het leven van niet alleen mannen, maar ook van vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sociale isolatie maar ook aan een verminderde kwaliteit van leven. Een gehoorstoornis kan daarnaast ook grote gevolgen hebben voor jouw carrière en voor je persoonlijke ontwikkeling. Vrouwen met gehoorproblemen staan erom bekend om extra moeite te hebben met het actief deelnemen aan vergaderingen, sociale bijeenkomsten of conferenties. Dit heeft als gevolg dat zij een minder goede kans hebben op promoties en om hun professionele groei. Ook op het gebied van gezondheid en veiligheid kunnen vrouwen een negatieve invloed ervaren. Denk bijvoorbeeld aan alarm- en waarschuwingssignalen die zij niet goed kunnen horen. Om deze enorme gevolgen te beperken kan het daarom heel verstandig zijn om op tijd een oorcheck te laten uitvoeren indien je klachten ervaart of uit voorzorg. 

Psychologische barrière 

Een van de grootste obstakels om voor vrouwen niet een gehoortest te laten uitvoeren is vanwege de psychologische barrière. De meerderheid van vrouwen denkt bij gehoorverlies namelijk meteen aan veroudering en vergrijzing. Zij willen vaak niet geconfronteerd worden met het mogelijke feit dat zij hun gehoor zouden kunnen verliezen. Dit taboe heeft als gevolg dat vrouwen vaak langer wachten in vergelijking met mannen om een oorcheck te laten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat vrouwen pas bij ernstige klachten een check laten uitvoeren, waardoor de schade kan oplopen en kan verergeren. Een taboe doorbreken begint met het bewust worden dat je je voor gehoorverlies niet hoeft te schamen. Sterker nog, het is een proces dat bij veroudering hoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts en de regelmatige jaarlijkse controles die nodig zijn voor het onderhoud van je gebit. 

Vroege detectie 

Net als met alles wat met je gezondheid te maken heeft, geldt voor je gehoor hetzelfde: vroege detectie is de sleutel naar een gezond gehoor! Er zijn tegenwoordig erg veel geavanceerde technologieën en behandelingen waar je gebruik van zou kunnen maken om gehoorverlies te verhelpen of onder controle te krijgen. De moderne hoortoestellen zijn zo geavanceerd dat je ze bijna niet ziet en daarom ook bijna niet opvallen en goed werken voor verschillende gelegenheden. Behalve het op tijd laten checken van je gehoor is het ook van belang om preventieve maatregelen te nemen om je gehoor te beschermen, want preventie is altijd nog beter dan genezing! Zo kan je bijvoorbeeld oordoppen dragen in een omgeving waarbij er erg veel lawaai is of kan je langdurige blootstelling aan lawaai uit de weg gaan. Het goed letten op je gehoor is een investering voor je eigen gezondheid en daar zul je nog jarenlang profijt van hebben!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen