Met alle afleidingen in ons leven van vandaag is het gemakkelijk om in de chaos te verdwalen. Het voortdurende spervuur van mediaberichten en waarschuwingen die op je telefoon opduiken kan het moeilijk maken om je op elk moment te concentreren op wat je aan het doen bent. En zelfs als het je lukt om even geconcentreerd te blijven, zijn er nog steeds momenten waarop je merkt dat je terugdenkt aan een ruzie of conflict met iemand anders. Het zijn deze momenten waarop we onszelf uit het oog verliezen, waarop we vergeten wie we zijn en waarom we hier zijn. En dus is opmerkzaam zijn belangrijker dan ooit tevoren. Maar hoe leer je meer mindful te zijn? Hier zijn drie manieren:

1) Merk je emoties op

Schenk aandacht aan hoe verschillende emoties je gedachten beïnvloeden, gevoelens en zelfs je lichamelijke toestand. Angst kan ervoor zorgen dat je handpalmen zweterig worden of dat je hart sneller gaat kloppen. Droefheid zal je waarschijnlijk vermoeid en futloos doen voelen, terwijl vreugde je energieker en zelfverzekerder maakt.

2) Merk je gedachten op

Gedachten zijn wat ons geaard houdt in het hier en nu. Juist omdat ze zozeer deel uitmaken van onze werkelijkheid, zien we ze vaak over het hoofd of vergeten we dat het slechts gedachten zijn in plaats van een absolute waarheid over wie we als mensen zijn. Merk op of de gedachten die je hebt productief zijn of niet. Als ze dat niet zijn, concentreer je er dan op ze los te laten en zoveel mogelijk naar het huidige moment terug te keren.

3) Schenk aandacht aan anderen

Ren niet vlak langs mensen heen als je je haast om dingen gedaan te krijgen; neem in plaats daarvan de tijd om hun aanwezigheid te erkennen en laat hen zien dat ze ertoe doen door een seconde of twee stil te staan. Het is niet erg als je geen tijd hebt om iets te zeggen, maar erken ze op z’n minst met een glimlach. Mensen in de moderne maatschappij worden voortdurend gebombardeerd met prikkels en informatie, en het is gemakkelijk om te midden van dat alles jezelf uit het oog te verliezen.

Door je bewust te zijn van je emoties, gedachten, en interacties met anderen, kun je leren hoe je jezelf vollediger kunt waarderen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen