Was je eerste kennismaking met witte wijn een goede, dan is de kans groot dat je op een volgende gelegenheid weer lekker een glaasje wit hebt genomen. Viel de smaak je echter tegen, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je vriendelijk hebt bedankt, de volgende keer dat je een glas werd aangeboden. Is het terecht om je voorkeur voor een bepaalde wijn, in dit geval een witte, af te laten hangen van de eerste ervaring die je ermee gehad hebt? Of moet je er echt wat meer geproefd hebben om een goed oordeel te kunnen vellen?
De ene wijn is de andere niet
Het geldt voor alle wijn, maar zeker ook voor witte, dat de ene wijn de andere niet is. Er zijn bijna ontelbaar veel soorten wijn te koop, dus na een enkel slokje concluderen dat je niet van wijn houdt, dat is eigenlijk nooit terecht. Dat is hetzelfde als zeggen dat je niet van fruit houdt, nadat je uitsluitend een sinaasappel geprobeerd hebt.
De reden dat er zoveel verschillende wijnen zijn, is dat er zoveel plekken zijn waar zij gemaakt worden, wereldwijd. Iedere wijnproducent hanteert weer net wat andere methodes, waardoor de smaak altijd net een beetje anders is. Bovendien zijn er heel veel verschillende druiven die gebruikt kunnen worden bij het maken van wijn, wat uiteraard ook een grote invloed op de smaak heeft. Tenslotte moet je ook zaken als het klimaat, de hoeveelheid zon en het soort bodem waar de druiven hun wortels vinden niet uitvlakken. Deze hebben allemaal een behoorlijke invloed op de smaak. Al deze factoren met elkaar combinerend levert dat ontzettend veel verschillende wijnen op, al zijn de smaakverschillen soms subtiel.
Grote verschillen tussen witte wijnen
Tussen witte wijnen bestaan onderling grote verschillen. Allereerst is daar het grote verschil tussen droge en zoete wijnen. Die grens is minder ‘hard’ dan je zou denken, maar over het algemeen kun je stellen dat een zoete wijn zoet is (de naam zegt het al, inderdaad) en een droge juist niet. Deze is wat ‘strakker’, of frisser.
Drink je ergens een Chardonnay en vind je die ontzettend lekker? Dan is de kans dat bij het wijn kopen de volgende keer daar je oog op zal vallen. Dat was die lekkere wijn! Als je hem vervolgens inschenkt, dan kan de smaak toch anders zijn dan je had verwacht. Niet iedere Chardonnay smaakt namelijk gelijk. Deze druif wordt wereldwijd gebruikt, van Frankrijk tot Amerika tot Zuid-Afrika, om maar eens wat te noemen. Allemaal onder verschillende omstandigheden en op verschillende manieren. Daardoor kan de smaak per wijn behoorlijk verschillen, en kan je witte wijntje anders smaken dan je gedacht had, al is de gebruikte ‘druifsoort’ dezelfde.