Ik weet het, het duurt nog even voor het kerst is. Maar nu de pepernoten ook al in de winkel liggen is het toch al wel een idee om er even over na te denken. Wat ga jij koken deze kerst? Je hebt nu nog de tijd om te oefenen op nieuwe gerechten en deze voor te zetten aan nietsvermoedende gasten. Maar waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken?

Kerst draait om gezelligheid

En hoe gezellig wordt het nu écht als jij staat te stressen in de keuken terwijl je gasten voor de tv hangen tot het eten eindelijk klaar is? Je kunt er dan beter voor kiezen om lekker aan tafel te gaan en te gaan gourmetten. Het gourmet vlees en de sauzen bestel je gemakkelijk online. Je hoeft dan alleen nog te zorgen voor stokbrood met kruidenboter, salades en gesneden groente voor in de pannetjes. Om het je nóg makkelijker te maken, deze salades kun je ook online bestellen bij een internet slager. Natuurlijk kleed je de tafel leuk aan met je mooiste servies en bestek, servetten en glanzend glaswerk. Zet een wijnkoeler met een fles wijn op een bijzettafel naast de tafel en leg biertjes voor de liefhebber in een koelbox. Zo hoef je niet telkens van tafel om je gasten te voorzien van een drankje.

Maar hoe zit het met de stank?

Het grootste voordeel van gourmetten is dat je gezellig met z’n allen aan tafel zit. Leuke gesprekken kunt voeren en ondertussen heerlijk kunt eten. Het grote nadeel is dat gourmetten er nu niet direct voor zorgt dat je huis lekker gaat ruiken. Je kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat je huis de volgende dag en de dagen erna nog steeds naar gourmet ruikt.

Om te beginnen kun je ervoor kiezen om niet te gourmetten. Een winterbarbecue is ook leuk. Voor zo’n winterbarbecue kun je online bbq vlees bestellen. Je verplaatst het bakken dan naar buiten en kunt dan zelf binnen blijven. Het nadeel daarvan is dat één van jullie bij de barbecue moet blijven.

Een andere optie is om vooraf je voorzorgsmaatregelen te nemen. Je zet alvast een pannetje met water en azijn op het vuur in de keuken. Wanneer je dat aan de kook hebt gebracht kun je het laten sudderen op het fornuis. De azijn zal ervoor zorgen dat de kwalijke geuren snel uit je huis verdwijnen. Wil je liever niet een pan op het vuur laten staan? Dan kun je het azijn-watermengsel overgieten in in een vuurvast schaaltje en dat op een brander zetten met een waxinelichtje eronder. Ook is het een goed idee om her en der schaaltjes met koffiebonen neer te zetten. Loopt het gourmet-diner op z’n eind? Zet dan de koffie alvast aan.

Natuurlijk kun je, nadat je gasten zijn vertrokken, ook de ramen even goed tegen elkaar open zetten.

Weet jij al wat je gaat doen deze kerst?

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen